V četrtek, 12. 9., nas je pri izbirnem predmetu gledališki klub obiskala gospa Urška Vouk iz Slovenskega ljudskega gledališča Celje, z namenom da bi nam v okviru njihovega programa Gledališka vzgoja na čim bolj zanimiv način približala značilnosti, dejstva in zanimivosti o gledališču.

Na začetku ure smo se posedli in gospa Urška nam je v grobem predstavila prostore v gledališču in poklice, ki v slednjem delujejo. Nato smo se zbrali v krogu, kjer smo delali zanimive – malce pa tudi nenavadne – vaje, ki jih igralci opravijo vsakodnevno, da izgubijo tremo in izboljšajo svoj govor. Zelo mi je bilo zanimivo, ko nam je gospa Urška v nadaljevanju našega skupnega druženja pokazala kostume in čevlje iz predstav, barve za make-up, lasulje iz pravih in umetnih las, brke, brade, umetne rane in se najbolj zanimivo: umetno gledališko kri.

Zapomnila sem si, da vse lasulje izdelujejo po meri ročno, in to več mesecev, prav tako smo spoznali, da je delo v gledališču zelo naporno in da moraš imeti tak svojevrsten poklic zelo rad, da ga lahko opravljaš.      

Aljuška Verdel